
22 mrt Uitgelicht onderzoek: Nieuw publiek voor oude stadionstoel (HvA)
De Amsterdam ArenA verving in 2017 al haar stadionstoelen. Het stadion kleurt inmiddels rood-wit, waarmee de droom van menig Acacied in vervulling is gegaan. De vraag was wat er gedaan moest worden met de duizenden oude stadionstoelen. Een deel kon worden geschonken aan andere stadia. Een ander deel kon worden gebruikt om nieuwe producten te ontwikkelen. Historische objecten nieuw leven inblazen door ze ‘opnieuw’ uit te vinden door middel van moderne technologie. Dát is een interessante casus van praktijkgericht ontwerponderzoek.
Grondstof
De eerste vraag is, hoe kunnen de stoeltjes ‘circulair’ worden? Welke grondstoffen levert het op? Het antwoord bleek verrassend simpel. Het polypropyleen dat in de leuning en zitting van iedere stoel zit verwerkt, bleek een goede grondstof voor allerlei nieuwe producten. Polypropyleen is een bijna onverwoestbare soort plastic. Onderzoekers van lectoraat Urban Technology vonden drie manieren om het om te vormen tot een nieuw product: 3D-printen, spuitgieten of persen.
Nieuwe ideeën
HVA heeft samen met drie ontwerpers, van Amsterdam Made, drie stoelen en één symbolisch object gemaakt van de stoelen. Daarbij kreeg een aantal HvA-studenten van de opleiding Engineering: Product Design de opdracht om nieuwe producten te bedenken, die door middel van 3D-printtechnologie met polypropyleen vervaardigd kunnen worden.
Lectoraat Circulair Ontwerpen en Ondernemen
Het lectoraat Circulair Ontwerpen en Ondernemen doet onderzoek naar duurzame technologieën en circulair ontwerpen, alsmede de daarbij passende producten, diensten en business concepten om die technologieën en ontwerpen daadwerkelijk op de markt te introduceren.
Meer informatie over dit onderzoek?
Bekijk deze artikelen: