Uitgelicht onderzoek: Digital Smart Glove - NADR
16206
post-template-default,single,single-post,postid-16206,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,transparent_content,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Uitgelicht onderzoek: Digital Smart Glove

Uitgelicht onderzoek: Digital Smart Glove

Precies een maand geleden vond ons symposium Work in Progress On Stage plaats tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. Hier toonden we lopende praktijkgerichte ontwerponderzoeken van hogescholen door heel Nederland. 24 november is tevens de Dag van de Fysiotherapeut, waardoor we een greep uit ons archief doen naar een onderzoek gericht op patiëntvriendelijke en efficiënte dataverzameling in de zorg.

Digital Smart Glove
Zo’n 100.000 Nederlanders gebruiken een enkel-voet orthese (EVO). Dit hebben zij nodig, omdat ze de controle over hun voet-en enkelspieren zijn verloren door bijvoorbeeld een beroerte. Om een orthese te plaatsen moeten de afmetingen en de uitgeoefende druk op de spieren in kaart gebracht worden. Dit gebeurt vooral door een gipsafdruk, een tijdsintensief en voor de patiënt oncomfortabel meetproces.

Efficiënter meetproces
In 2016 wijdde het lectoraat Health Innovations and Technology (HIT) een onderzoek aan het patiëntvriendelijker maken van dit meetproces. Dit werkten zij uit tot een digitale handschoen, de Digital Smart Glove, een handschoen uitgerust met gevoel- en druksensoren, die een accurate afmeting van het onderbeen geven, en kunnen achterhalen hoeveel druk daarop uitgeoefend wordt. Dit is een voor de patiënt aangenamere methode van onderzoek, en het is een voor de zorgsector efficiëntere methode voor het verzamelen van data.

De Digital Smart Glove is een accurater en patiëntvriendelijker meetsysteem.


Methode van onderzoek

De lectoren begonnen met een literatuurstudie naar bestaande, soortgelijke ontwikkelingen in de zorgsector. Deze data werd gevisualiseerd in een morfologisch overzicht. Dit is een onderzoeksmethode die een ‘complex probleem’ in kaart brengt door middel van een matrix, waar door het doorlopen van de processtappen de ‘beste oplossing’ geïdentificeerd wordt.

De processtappen:

  1. Probleembeschrijving  (het probleem wordt in kaart gebracht);
  2. Analyse van de oplosparameters (het probleem wordt onderverdeeld in gezichtspunten/karakteristieken);
  3. Maken van het morfologisch overzicht (de oplosparameters worden ingevuld aan de hand van een aantal condities);
  4. Evaluatie van de mogelijke oplossingen (op basis van consistentie);
  5. Implementatie van de beste oplossing.

 

Meer over morfologische overzichten:


Betrokken partijen
De uitvoering van dit onderzoek werd mede-mogelijk gemaakt door een aantal relevante partijen uit het werkveld, waaronder:


Verdere toepassing
Gezien de efficiënte en patiëntvriendelijke methode van dataverzamelinget, is het niet ondenkbaar dat de Digital Smart Glove geïntegreerd gaat worden in de fysiotherapie. Deze vorm van meten en waarnemen kan ook interessant zijn voor de serious-gaming industrie, waarmee het bijdraagt aan het onderwijzen van bijvoorbeeld zorgprofessionals.

Wie weet waar we de Digital Smart Glove nog terug gaan zien…