Publicatie 'Work in Progress' met review Gert Staal - NADR
16182
post-template-default,single,single-post,postid-16182,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,transparent_content,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Publicatie ‘Work in Progress’ met review Gert Staal

Publicatie ‘Work in Progress’ met review Gert Staal

De onderzoeken die op Work in Progress  werden tentoongesteld tijdens de Dutch Design Week zijn gebundeld in een publicatie, die tijdens Work in Progress on Stage is overgedragen aan Jorn Bossert van SIA-Raak. De onderzoeken worden uitgediept, met aansprekend beeldmateriaal en een toelichting door de betrokken lectoren. Het geheel wordt geïntroduceerd met een inleiding namens NADR, en een review van Gert Staal.

Gert Staal is onafhankelijk auteur en spreker op het gebied van design, en geaffilieerd met het Information Design masterprogramma aan de Design Academy in Eindhoven. Hij schreef een review waarin hij de huidige benadering van praktijkgericht ontwerponderzoek kritisch onder de loep neemt. Hij beschouwt onder andere de eisen gesteld aan onderzoek door onder andere de overheid in relatie tot de realiteit van praktijkgericht ontwerponderzoek.

“De kracht van veel projecten van ‘Work in Progress”, zo stelt Staal, “zit hem in het dynamieke onderzoeksproces en het samenspel tussen verschillende werkvelden. Een proces als dit leent zich vaak niet voor zekerheden als wetenschappelijk meetbare resultaten of universele claims”.

“Dat de resultaten van praktijkgericht ontwerponderzoek op voorhand minder concreet te voorspellen zijn, betekent niet dat er geen brede, meer experimentele en evenzeer innovatieve onderzoeksprocessen plaatsvinden” aldus Staal.

Staal besluit door te stellen dat praktijkgericht ontwerponderzoek het meest waardevol is met de ‘onderzoeker als uitgangspunt’. “De krachtigste onderzoeken zijn abstract genoeg om als inspiratie te dienen voor nieuwe ideeën.”

Lees de volledige publicatie hier: