Zorgvernieuwing door inzet van 3D printen - NADR
17085
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-17085,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,transparent_content,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Zorgvernieuwing door inzet van 3D printen

Categorie
DDW2019
Over dit project

Hoe is het mogelijk om de ziekenhuisgezondheidszorg te verbeteren door 3D-technologieën toe te passen? Dat is een vraag die opkomt na experimenten van het Medisch Spectrum Twente. Eerste experimenten toonden het bewijs van het principe, maar rezen enkele technische en organisatorische vragen.

 

In dit project is de “state-of-the-art” onderzocht, waarin de medische toepassingen van 3D-technieken worden vergeleken met de nieuwste wetenschappelijke onderzoeken. Verder is door twee ontwerp-studenten onderzoek gedaan naar een gepersonificeerd fixatiemasker voor radiotherapiebehandelingen en naar zaagmallen voor kaakoperaties.

 

Dit onderzoek heeft geleid tot een Roadmap voor het MST, waarin de kansen en mogelijkheden van 3D-technieken binnen het ziekenhuis worden beschreven, een medisch 3D-printlab, verscheidene praktijkcasussen en veel enthousiasme om door te gaan.

 

Hogeschool: Saxion, lectoraat Industrial Design

Projectpartners: Medisch Spectrum Twente, 4CCCC, FabLab Enschede, Saxion Lectoraat Industrial Design

Financiers: KIEM-Creatieve Industrie

Contactpersoon: Wouter Weijermars, projectleider/onderzoeker, w.w.weijermars@saxion.nl

https://www.saxion.nl/id