Circular Bio-based Construction Industry | 20 okt 16:00 - 17:00 - NADR
17629
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-17629,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,transparent_content,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.13.0,vc_responsive

Circular Bio-based Construction Industry | 20 okt 16:00 – 17:00

Categorie
DDW2020
Over dit project

Van alle grondstoffen die in de EU worden gebruikt, wordt 30-50% gebruikt door de bouwsector. Een belangrijke factor hierbij is dat de bouwsector momenteel wordt gedomineerd door een lineaire bouwaanpak. Het merendeel van de gebruikte bouwmaterialen is niet hernieuwbaar. Aan het einde van de levenscyclus kunnen de meeste delen van het gebouw niet worden hergebruikt of afgebroken. Als gevolg hiervan moeten nieuwe grondstoffen worden gebruikt om een gebouw te bouwen of aan te passen en neemt de stapel niet- recyclebaar afval alleen maar toe. De bouwsector kan dus het verschil maken in de transitie naar een meer circulaire economie door te verschuiven van een lineaire benadering naar een circulaire aanpak.

 

We willen weten hoe de ‘wat en wie’ effectief kan bijdragen aan het succes van circulariteit in de levenscyclus van een gebouw. Dus niet alleen welke producten een gebouw circulair maken, maar ook welke processen een circulaire en bio-based aanpak bevorderen en wie een rol speelt in deze processen (opdrachtgever, constructeur, architect, financiers, overheid, etc.). Dit stelt ons in staat om geschikte en praktische oplossingen te ontwikkelen, zowel op het gebied van producten als in processen die direct door de industrie kunnen worden toegepast.

 

In het CBCI- onderzoeksproject richten we ons op 3 belangrijke pijlers: techniek – businessmodellen en (ontwerp)randvoorwaarden. We combineren de input van deze 3 belangrijkste pijlers om circulaire bio-based elementen te ontwerpen voor drie bouwlagen: gevel, isolatie en draagconstructie. Gelijktijdig middels de ontwikkeling van living labs, prototyping, laboratoriumtest en workshops met stakeholders CBCI en experts worden nieuwe methoden toegepast in twee real-life projecten, in NL en BE (Living Lab Emergis en Living Lab KU Leuven).

 

LIVESTREAM op 20 oktbober 16:00 – 17:00 uur

 

Hogescholen: Avans Hogeschool, Lectoraat Gebouwde Omgeving, Expertisecentrum Technische Innovatie

Projectpartners: Avans I Expertisecentrum Technische Innovatie in samenwerking met 9 andere partners en 18 waarnemerspartners uit het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, België en Nederland.

Financier: Funding from the Interreg 2 Seas programma 2014-2020 co-funded by the European Regional Development Fund

Contactpersoon:

Perica Savanovic, lector Lectoraat GO/Breda

p.savanovic@atlant.nl

Tom Kretschmann, docent onderzoeker Lectoraat GO ABI/Den Bosch

t.kretschmann@avans.nl

Hugo van Roy, docent onderzoeker Lectoraat GO CMD/Breda

hhjcm.vanroy@avans.nl

 

CBCI interreg 

project