BiOrigami; waardecreatie voor circulair biocomposiet door origami - NADR
17068
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-17068,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,transparent_content,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

BiOrigami; waardecreatie voor circulair biocomposiet door origami

Categorie
DDW2019
Over dit project

In het project BiOrigami is samen met Studio Samira Boon en NEXT architects onderzocht of de biocomposiet RECURF met behulp van origamitechnieken en digitale productietechnieken, zowel functioneel als esthetisch hoogwaardig kan worden toegepast in de circulaire bouw.

 

Met patronen van flexibele vouwlijnen en harde vlakken kunnen origamistructuren belangrijke eigenschappen toevoegen aan een vlak materiaal, zoals draagkracht, flexibiliteit en akoestiek. Digitale productietechnieken maken het mogelijk complexe vormen te realiseren, wat nieuwe toepassingsmogelijkheden biedt.

 

Er is veel geëxperimenteerd met verschillende variabelen zoals dikte, stijfheid en textuur, al dan niet in combinatie met de lasersnijder. Tijdens de verkenning van het materiaal en de verschillende vouwtechnieken hebben de studenten al in een vroeg stadium diverse samples gemaakt om te onderzoeken welke vouwpatronen zich goed lenen voor het materiaal. Omdat het vouwen cruciaal is, is er ook uitgebreid gekeken naar verschillende manieren waarop vouwlijnen konden worden aangebracht. Dit resulteerde in verschillende kansrijke opties. Op basis van deze resultaten is er gewerkt aan een interieurtoepassing voor een circulair paviljoen.

 

Hogeschool: Hogeschool van Amsterdam, lectoraat Circulair ontwerpen en ondernemen

Projectpartners: Studio Samira Boon en Next architects

Financiers: SIA

Contactpersoon: Mark Lepelaar, Projectleider BiOrigami, m.lepelaar@hva.nl

www.hva.nl/recurfup