DDW 2022 - NADR
16919
page-template-default,page,page-id-16919,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,transparent_content,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

DDW 2022

Collaboration for Impact

Ook dit jaar is het Network Applied Design Research (NADR) weer actief tijdens de Dutch Design Week van 22-30 oktober 2022.

 

MAGAZINE

In samenwerking met het innovatieprogramma GoCI, een initiatief van Regieorgaan SIA en CLICKNL, wordt het digitale magazine Collaboration for Impact gelanceerd. Het magazine geeft in 32 artikelen een inkijkje in de diversiteit van KIEM GoCI en andere applied design projecten en wat de intensieve samenwerking met praktijkpartners aan impact oplevert. Welke factoren zijn relevant voor de samenwerking tussen de creatieve industrie en kennisinstellingen, en hoe beïnvloeden deze factoren het oplossen van maatschappelijke uitdagingen?

 

EXPOSITIE

Alle bijdragen in het magazine zijn visueel samengevat in zogenaamde boundary objects.  Deze vormen met elkaar een grid van spraakmakende elementen op de expositie Collaboration for Impact. De expo is te zien van 22 t/m 30 oktober in het Klokgebouw, Strijp-S. Bezoekers ontmoeten de lectoren en kunnen aan de hand van de uitdagende objecten “door het magazine bladeren” en met elkaar in gesprek gaan.

 

DRIVE FESTIVAL

Op maandag 24 oktober verzorgt NADR i.s.m. GoCI de workshop Collaboration for Impact tijdens de DRIVE werksessie Maatschappelijke Innovatie. Na een drietal projectpresentaties wordt ingegaan op een aantal stellingen, gebaseerd op de artikelen in het magazine.

NETWORKING EVENT ‘Collaboration for Impact’ 

Date: October 24 from 14.30 to 16.30

Venue: Microlab Eindhoven (Strijp-S, Kastanjelaan 400).

Followed by drinks from 17.00 to 18.30 hosted together with Expertise Network Systemic Co-Design (ESC).

 

Program:

14.15 walk-in

14.30 start

 • Welcome by Mieke Dols (GoCI program) and Karin van Beurden (NADR)
 • Bits from the magazine: 
  • Designing for taboos – Jos Thalen (Saxion UAS) 
  • Trashure – Kim Poldner (THUAS) 
  • Cities of Things Lab 010 – Tomasz Jaskiewicz (RUAS) 
  • Stories from Watertown – Jan Pico (THUAS) 
 • Official launch of the  magazine – Marieke Zielhuis (UASU) 
 • Bits from the exhibition – Catelijne van Middelkoop (St. Lucas) and Anja Overdiek (RUAS) 

Coffee break

 • Reflections GoCI matchmakers  – Discussion on “Collaboration for impact” – moderator Jeroen van den Eijnde (ArtEz) 

16.30 Wrap-up followed by drinks

 

Seats are limited!

Please send an e-mail to Anja Köppchen, anja.koppchen@inholland.nl if you want to join:

DDW 2021

Uitnodiging voor Expositie en Mini-symposium rondom boeklancering "Beelden van Applied Design Research" tijdens Dutch Design Week 2021.

Beelden van Applied Design Research

 

Tijdens de Dutch Design Week 2021 lanceert het Network Applied Design Research (NADR) met steun van Regieorgaan SIA haar nieuwe boek “Beelden van Applied Design Research”. Het boek toont de waarde van toegepast ontwerponderzoek door hogescholen voor bedrijven, met name de Creatieve Industrie en maatschappelijke organisaties.

 

Over het boek

Onderzoekers bestuderen de wereld zoals die is. Ontwerpers willen de wereld veranderen. Applied design research is een vorm van praktijkgericht onderzoek waarin beide benaderingen worden geïntegreerd, om nieuwe kennis op te doen én om praktische oplossingen te ontwikkelen. Maar hoe doe je dat, aangezien ontwerpen en onderzoeken sterk verschillen en beantwoorden aan verschillende standaarden? Dit boek is geen receptenboek, maar het biedt wel een kijkje in de keuken van 22 lectoren aan diverse hogescholen. Ze passen applied design research toe op diverse gebieden, variërend van de gezondheidszorg tot aan retail. Elke bijdrage biedt een ander perspectief en demonstreert dat met illustratieve voorbeelden. Géén geeft een volledige uitleg, maar samen bieden ze een rijk beeld van wat applied design research is, hoe het toe te passen en wat je ervan kunt verwachten.

NADR nodigt u van harte uit voor…

 

De expositie “Beelden van Applied Design Research” van 16 tot en met 24 oktober (Klokgebouw, hal 4, Eindhoven). Bezoekers ontmoeten de lectoren door een XL versie van het boek door te bladeren en naar hun vlogs te luisteren op de eigen telefoon.

 

Het mini-symposium “Beelden van Applied Design Research” op 18 oktober van 17.00 – 20.00 uur (Microlab, Eindhoven). Het mini-symposium is een netwerk event, PoweredBy ClickNL. Verschillende auteurs uit het boek zullen hun interessante cases toelichten tijdens het event.

 

Programma

16.45 – 17.00 Inloop

17.00 – 17.05 Welkom – Rens Brankaert

17.05 – 17.20 Boek presentatie – Peter Joore

Officiële overhandiging door Peter Joore en Karin van Beurden aan ClickNL & Regieorgaan SIA

17.20 – 17.30 Design thinking voor professionals – Guido Stompff

17.30 – 17.40 De artistieke attitude in een sociale context – Anke Coumans

17.40 – 17.50 Systemisch Co-Design – Remko van der Lugt

17.50 – 18.00 Slimme transities met ontwerp – Anja Overdiek

Het mini-symposium wordt mogelijk gemaakt door de PoweredBy regeling van CLICKNL. Het lectorenplatform NADR en het boek is medegefinancierd door Regieorgaan SIA. Beiden dragen bij aan de expositie.

Programma gepresenteerd tijdens Dutch Design Week 2020

 

Het Network Applied Design Research (NADR) presenteerde in 2020 het programma Landscape Applied Design Research. Dit was een serie online events waarmee kenmerken van Applied Design Research werden verkend door de lens van verandering en waarin de Key Enabling Methodologies (KEM’s) werden besproken die geformuleerd zijn in de CLICKNL-onderzoeksagenda.

In 2020 organiseerden we een start event (19 okt), een serie livestreams (20 t/m 22 okt) en een eind event (22 okt). Lees hier meer over de verschillende events.

Projecten gepresenteerd tijdens Dutch Design Week 2019

 

Tijdens de Dutch Design Week 2019 presenteerde het Network Applied Design Research (NADR) de tentoonstelling Landscape of Applied Design Research. Met deze tentoonstelling maakte NADR zichtbaar hoe praktijkgericht ontwerponderzoek op hogescholen bijdraagt aan een innovatieve, inclusieve en duurzame samenleving. We presenteerden een interactief landschap van toegepast ontwerp onderzoek aan hogescholen in Nederland en resultaten van diverse projecten met impact. Ontdek ze hieronder!