Toegepast Ontwerpend Onderzoek - NADR
15698
post-template-default,single,single-post,postid-15698,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,transparent_content,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Toegepast Ontwerpend Onderzoek

Toegepast Ontwerpend Onderzoek

Op 10 april organiseerde het Network Applied Design Research haar eerste themabijeenkomst: ‘Toegepast Ontwerpend Onderzoek’ bij kenniscentrum 010 bij de Hogeschool van Rotterdam.

 

Vanuit drie verschillende perspectieven werden visies op toegepast ontwerpend onderzoek gegeven:

  1. Design Research through practice, from the Lab Field and Showroom, Stephan Wensveen , TU Einhdoven
  2. Ontwerpgericht Wetenschappelijk onderzoek voor de Sociale Wereld,

Daan Andriessen, Hogeschool Utrecht

  1. Uitgangspunten voor maakonderzoek. Makers en onderzoekers werken samen aan onderzoek, Jan IJzermans, Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht

[De presentaties zijn te vinden via de links]

 

In een zogenaamde ‘open haard sessie’ volgde een discussie op basis van stellingen door  het publiek, geleid door Remko van der Lugt. Jeroen van den Eijnde reflecteerde op het geheel en vatte de middag als volgt samen in vragen en opmerkingen die naar voren kwamen:

 

Het is lastig het verschil te duiden tussen ontwerpen en onderzoek.

Tegenwoordig is alles design thinking: Is ontwerpen nog wel een vak of kan iedereen ontwerpen? Zolang wij niet in staat zijn de juiste vocabulaire te ontwikkelen om specifieke kennis & vaardigheden te benoemen wordt het lastig onze toegevoegde waarde uit te dragen. Zit de kennis in de ontwerper of in het ontwerp? Hoe specifiek is de kennis van de ontwerper? Wanneer wordt ontwerpen nu precies onderzoek en is het wetenschap of geen wetenschap?

 

Door verschillen in aan pak van ontwerpen en onderzoek binnen de verschillende visies (TU’s, hogescholen en kunsthogescholen) te zien en begrijpen krijgen we beter inzicht waar deze elkaar kunnen aanvullen en welke aanpak voor welke toepassing of onderzoeken het beste ingezet kan worden. Iedere aanpak heeft eigen kwaliteiten: laten we die oogsten en inzetten. Hier zal NADR de komende tijd aan gaan werken.

 

NADR wil met deze discussie bijdragen aan verdere professionalisering van Toegepast Ontwerpend Onderzoek en aan de onderzoeksagenda van NADR.