Project uitgelicht: Konkreet – Lectoraat Industrial Design (Saxion) - NADR
16239
post-template-default,single,single-post,postid-16239,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,transparent_content,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Project uitgelicht: Konkreet – Lectoraat Industrial Design (Saxion)

Project uitgelicht: Konkreet – Lectoraat Industrial Design (Saxion)

Een 3D-geprint huis. Toekomstmuziek? Als het aan lectoraat Industrial Design ligt niet. Maar eerst moet er op goede wijze met beton ge-3D-print kunnen worden. Dat is wat het lectoraat in samenwerking met een aantal bedrijven, zoals Rokramix, TWW, Dura Vermeer en Plegt-Vos wil realiseren met dit project. Het lectoraat Industrial Design van Saxion voert, samen met regionale bedrijven, al ruim tien jaar onderzoek uit naar “Vernieuwende Materialen en Technologieën in Ontwerp”, met als uitkomst bijvoorbeeld de Materialendatabase. 

Achtergrond project
Sinds de economische crisis zijn personeelstekorten en maatwerk trends in de bouwsector. Het inzetten van productietechnieken zoals 3D-printen, die goed passen bij het realiseren van maatwerk,  zijn dan ook erg interessant. Om te overleven zijn kostenreductie en vermindering van faalkosten belangrijk voor de bouwsector, en 3D-printen heeft de potentie daar een belangrijke rol in te kunnen spelen door het verkorten van de productieketen en de mogelijkheid om tot laat in het bouwproces eenvoudige wijzigingen te kunnen doorvoeren.

Andere voordelen van 3D-printen in de bouw kunnen zijn:

  • Vermindering materiaalverspilling – alle onderdelen zijn exact op maat, waardoor mallen ook overbodig worden;
  • Het bestaande- en toekomstige personeelstekort in de bouw kan worden opgevangen door 3D-printen;
  • Zwaar slijp- of zaagwerk is niet meer nodig, waardoor de bouwsector minder arbeidsintensief wordt;
  • Een streven, van de bouwsector als geheel, is om printbare betonmengsels cementvrij te maken – wat CO2-uitstoot drastisch vermindert.

 

Experiment: 3D-geprint, gewapend beton met basalt. Basaltbewapening is licht van gewicht en milieuvriendelijk.

 

Betrokkenheid bedrijven
Zes bouwbedrijven hebben, samen met studenten van Saxion en het Centre of Expertise TechForFuture, belangrijke eerste stappen gezet op het gebied van 3D printen met beton. Hier is aangetoond dat 3D printen met beton op labschaal mogelijk is. Dit was voor die bedrijven een enorme doorbraak en voor een 5-tal andere bedrijven reden om aan te sluiten!

Methodiek:
De overkoepelende onderzoeksvraag luidt:

“Hoe kan een totaalsysteem worden ontwikkeld met een nieuw te ontwikkelen betonsamenstelling, zodat betonproducten met meer vormvrijheid snel en reproduceerbaar ge-3D-print kunnen worden, en welke nieuwe toepassingen kunnen daarmee worden gerealiseerd?”

Om tot een praktisch bruikbare technologie te komen, worden de volgende deelgebieden onderzocht:

  • Mengproces – Door vermenging van water en andere grondstoffen, wordt het basismateriaal vervaardigd;
  • Recept – dit recept – op den duur – bestaande uit bijvoorbeeld kalksteenmeel en microsilica, in plaats van cement, moet worden bewaakt;
  • Mogelijkheden 3D-printtechnologie – vervolgens is de vraag hoe 3D-printtechnologie kan worden toegepast om het mengsel te vervaardigen;
  • Aansturing 3D-printer – deze stap gaat om het vastleggen van de hanteringswijze. Het lectoraat heeft een eigen betonprinter, waar zelf een aansturing voor geschreven wordt.


V-model
Voor het beantwoorden van de onderzoeksvraag wordt het zogenaamde V-model doorlopen. Dit onderzoeksmodel, van oorsprong afkomstig uit de softwareontwikkeling, schenkt aandacht aan zowel ontwikkeling als verificatie. Het bestaat uit een aantal fasen, die elk een aantal vooraf gedefinieerde producten opleveren. Die producten vormen de basis voor de volgende fase, die dus niet geïnitieerd kan worden als de vorige fase niet afgerond is.

Bijzonder aan het V-model is dat de fase rechts wordt getoetst aan het resultaat van de fase links (van House Of Control)


Doorwerking
In eerste instantie verschijnen publicaties over gevalideerde technologie, stuurbare recepturen en praktijkvalidatie.  Het onderzoek wordt ingebed in projectvakken in het onderwijs, en een blijvende betonprinteropstelling in FabLab Enschede. Verder worden met deelnemende partijen kennisbijeenkomsten gehouden om kennis te delen en inspiratie op te doen voor vernieuwende aanvullingen op het project.

Heeft u behoefte aan meer informatie, of hebt u interesse om samen te werken? Neem contact op met Ivo Vrooijink, projectleider van Konkreet.

Mailadres: i.b.e.vrooijink@saxion.nl