Must-read: Research Through Design - Pieter Stappers en Elisa Giaccardi - NADR
16313
post-template-default,single,single-post,postid-16313,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,transparent_content,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Must-read: Research Through Design – Pieter Stappers en Elisa Giaccardi

Must-read: Research Through Design – Pieter Stappers en Elisa Giaccardi

Een ‘must read’ voor iedereen die zich in enige vorm met praktijkgericht ontwerponderzoek bezighoudt – ‘Research Through Design’, door Pieter Stappers en Elisa Giaccardi. Dit boek – onderdeel van de ‘Encyclopedia of Human-computer Interaction’ – gaat in op de verstrengeling van ontwerp en onderzoek.


Bekijk de publicatie hier.

‘Ontwerp’ en ‘onderzoek’
Van oorsprong dienen de begrippen ‘onderzoek’ en ‘ontwerp’ elk een heel ander doel, zo stellen de auteurs. Onderzoek is vaak gericht op algemene kennis, langcyclisch en abstract van aard. Ontwerp is vaak gericht op het oplossen van een specifiek probleem, kortcyclisch en specifieker van aard.

Verstrengeling
In de laatste decennia zijn ‘onderzoek’ en ‘ontwerp’ geleidelijk meer naar elkaar toe gegroeid. Een belangrijke ontwikkeling hiervoor is de acceptatie van onderzoeksgebieden als Interaction Design (ontwerp gericht op de wisselwerking tussen mens en technologie) in wetenschappelijke kringen. Om dit soort onderzoeksgebieden heen ontstond een onderzoekscultuur, die de verdere ontwikkeling van ontwerp en onderzoek bevorderde.

Nieuwe termen
Door deze ontwikkeling ontstonden twee trends: onderzoek werd een belangrijk onderdeel van het ontwerpen van producten (en diensten), en de ontworpen producten – en het daartoe leidend ontwerpproces – gingen een wezenlijk deel uitmaken van de opgedane kennis. Deze twee ontwikkelingen worden respectievelijk Research For Design en Research Through Design genoemd. Onder RtD vallen de meeste onderzoeksactiviteiten van bij NADR aangesloten lectoraten.

Terminologie en modellen
Momenteel zit ‘Research Through Design’ nog in haar beginfase. Het is een erg brede onderzoeksmethode. Partijen die zich met RtD bezighouden worstelen met het vinden van de juiste terminologie en modellen. Dit is iets waar we met Network Applied Design Research hard aan werken – in samenspraak identificeren we een ‘gemeenschappelijke taal’ op basis waarvan we onze bestaande resultaten op eensgezinde wijze presenteren naar de buitenwereld!

Kom in actie
Bent u geïnteresseerd en houdt u zich zelf op enige manier bezig met praktijkgericht ontwerponderzoek? Wordt lid en denk mee!

Bekijk hier onze actielijnen, en zie waar u aan zou kunnen sluiten.

Wilt u lid worden van NADR? Neem contact op met projectleider Ina Wijkstra via h.wijkstra@saxion.nl